In beginsel heeft elk aandeel in een vennootschap gelijke vermogensrechten (een gelijk aandeel in de winst of het vereffeningsaldo) en heeft ieder aandeel gelijke lidmaatschapsrechten (één stemrecht per aandeel op de algemene vergadering). Heb je bijvoorbeeld 60% van de aandelen, dan heb je 60% van de winstrechten en 60 % van de stemrechten.
Sinds de invoering van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen kunnen aandeelhouders hiervan afwijken via de statuten van de vennootschap.
Zo kan er gekozen worden voor aandelen met een verschillende mate van winstdeelname of stemrechten. Dit opent de deur naar flexibele structuren om sleutelfiguren binnen uw onderneming te betrekken én te motiveren.
Een veelgebruikte methode is het invoeren van A- en B-aandelen in uw vennootschap. De A-aandelen geven zowel recht op winst als stemrecht. De B-aandelen daarentegen kunnen worden toegekend aan sleutelfiguren binnen uw vennootschap en bieden wel winstdeelname maar geen stemrecht. Zo deelt deze groep mee in de financiële groei van de vennootschap zonder dat ze bepaalde stemrechten verkrijgen. Met deze aandelenstructuur op maat behouden de oprichters als houder(s) van de A-aandelen de controle binnen de vennootschap.
Let op: het creëren van verschillende soorten aandelen vereist een statutenwijziging via de notaris. Er gelden ook enkele wettelijke beperkingen. Zo moet er minstens één aandeel met stemrecht zijn uitgegeven en moeten alle aandelen in een bepaalde mate delen in de winst en/of het liquidatiesaldo. Binnen deze grenzen zijn er tal van mogelijkheden.
De precieze rechten en plichten van de verschillende soorten aandelen kunnen worden vastgelegd in de statuten, eventueel aangevuld door een aandeelhoudersovereenkomst. Hierin kunnen ook bepalingen worden opgenomen voor specifieke situaties zoals wat er gebeurt met de aandelen van een sleutelfiguur die het bedrijf verlaat. Denk aan afspraken over voorkooprecht, volgrecht, volgplicht, standstill enz.
Overweegt u om aandelen toe te kennen aan sleutelfiguren binnen uw vennootschap en wilt u dit juridisch sluitend regelen? Neem dan gerust contact op met de experten van onze team vennootschapsrecht.